Utbyten.se - UHR:s webbplats om möjligheter till internationellt samarbete och utbyte

Ett år i Frankrike

För vem?

Elever i gymnasiets årskurs 1 och 2 som läser franska som lägst steg 3 kan söka. För att vara berättigad till fullt bidrag måste eleven som ansöker vara svensk medborgare.

Vad kan man göra?

Eleven kan studera ett läsår i Frankrike för att därigenom förbättra språkkunskaperna och förståelsen för kulturen. Under veckorna bor eleverna på internat, och på helger och lov hos en fransk värdfamilj.

Sista ansökningsdag 2017

2 januari 2017 klockan 12.00 för läsåret 2017-2018.

Plugga ett gymnasieår utomlands

Det bästa sättet att lära sig ett främmande språk är att bo i ett land där språket talas. Samtidigt får man en ökad förståelse för andra kulturer.

Genom programmet Ett år i Frankrike har du som går i årskurs ett eller två på gymnasiet möjlighet att plugga ett år i Frankrike.

Det enda formella kunskapskravet är att du ska ha läst franska som lägst steg 3. För att vara berättigad till fullt bidrag måste du som ansöker vara svensk medborgare.

Det är oftast skolor i mindre och medelstora städer som tar emot ettårselever. I Frankrike är skolorna spridda över hela landet.

Vad det innebär och vad det ger dig

Du får en plats på en gymnasieskola och deltar i undervisningen på samma sätt som värdlandets elever, skriver prov och får omdömen. Du placeras på det program som bäst motsvarar gymnasieprogrammet du läser på i Sverige. Under ett helt läsår får du uppleva hur det är att leva i en annan kultur och kommunicera på ett främmande språk.

Under veckorna bor du på internat, och på helger och lov hos en fransk värdfamilj.

Ett år utomlands kommer att ge dig nya vänner och spännande upplevelser. De erfarenheter och den kunskap du får ta del av kan vara nyckeln till många dörrar i framtiden, inte minst hos framtida arbetsgivare.

Inga kostnader för skolplatsen

Ettårsprogrammen är statligt finansierade. Det innebär att

  • du inte behöver betala några avgifter för själva utbildningen eller förmedlingen av skolplatsen,
  • du får ett inackorderingstillägg på 1 190–2 350 kronor i månaden, utöver ditt vanliga studiebidrag från CSN, som täcker en del av kostnaderna för exempelvis skolmat och inkvartering,
  • du själv står för reskostnader, försäkring och övriga fickpengar. 

"Jag har blivit öppnare och mognat som person"

Ett tips från franskaläraren på Norra Reals gymnasium hemma i Stockholm. Så väcktes tanken på ett utbytesår i Frankrike för Susanna Sköld. Mindre än ett år senare hade hon bytt Stockholms-vardagen mot ett liv i Evian-les-Bains, en liten stad vid Genève-sjön nära franska Alperna.

En intervju med Susanna når du genom länken till höger.

Följ Utbildningsradions serie "301 jours, France"

Marie Ankarbåge ville göra något mer av sina franskastudier i skolan och bestämde sig för att plugga ett år i Frankrike. I sju program följer Utbildningsradion hennes vardag på internatskolan i den lilla staden La Roche-sur-Yon, och hemma hos hennes nya franska familj i byn Le Poiré-sur-Vie. Marie berättar i en radiodagbok om familj, skola, kompisar, den franska maten och mycket mer. Dessutom lär de franska ungdomarna Alexis och Marie-Alix ut bra slangord.