Utbyten.se - UHR:s webbplats om möjligheter till internationellt samarbete och utbyte

Ett år i Tyskland/Österrike

För vem?

Elever i gymnasiets årskurs 1 och 2 som läser tyska som lägst steg 3 kan söka. För att vara berättigad till fullt bidrag måste den som ansöker vara svensk medborgare.

Vad kan man göra?

Eleven kan studera ett läsår i något av länderna för att därigenom förbättra språkkunskaperna och förståelsen för kulturen. Under året bor eleven i en tysk eller österrikisk värdfamilj. För elever som väljer Wien är det vanligare att bo i studenthem.

Sista ansökningsdag 2017

2 januari 2017 klockan 12.00 för läsåret 2017-2018.

Plugga ett gymnasieår utomlands

Det bästa sättet att lära sig ett främmande språk är att bo i ett land där språket talas. Samtidigt får man en ökad förståelse för andra kulturer.

Genom programmet Ett år i Tyskland/Österrike har du som går i årskurs ett eller två på gymnasiet möjlighet att plugga ett år i antingen Tyskland eller Österrike.

Det enda formella kunskapskravet är att du ska ha läst tyska som lägst steg 3. För att vara berättigad till fullt bidrag måste du som ansöker vara svensk medborgare.

Det är oftast skolor i mindre och medelstora städer som tar emot ettårselever.

Vad det innebär och vad det ger dig

Du får en plats på en gymnasieskola och deltar i undervisningen på samma sätt som värdlandets elever, skriver prov och får omdömen. Under ett helt läsår får du uppleva hur det är att leva i en annan kultur och kommunicera på ett främmande språk.

I Tyskland bor du hos värdfamilj under hela studieperioden.

Ett år utomlands kommer att ge dig nya vänner och spännande upplevelser. De erfarenheter och den kunskap du får ta del av kan vara nyckeln till många dörrar i framtiden, inte minst hos framtida arbetsgivare.

Inga kostnader för skolplatsen

Ettårsprogrammen är statligt finansierade. Det innebär att

  • du inte behöver betala några avgifter för själva utbildningen eller förmedlingen av skolplatsen,
  • du får ett inackorderingstillägg på 1 190-2 350 kronor i månaden, utöver ditt vanliga studiebidrag på 1 050 kronor från CSN, som täcker en del av kostnaderna för exempelvis skolmat och inkvartering,
  • du själv står för reskostnader, försäkring och övriga fickpengar.

"Får man chansen till ett år utomlands ska man ta den"

Engelska talade han redan flytande efter att ha gått på engelskt internat i åttonde klass. Så det fick bli Österrike och tyska när Carl Wilhelm Bennet från Lund bestämde sig för att läsa ett gymnasieår utomlands.
– Min mamma kände till Ettårsprogrammen och tipsade, berättar Carl Wilhelm. Jag kollade upp lite andra alternativ också, men det här verkade seriösare.

En intervju med Carl Wilhelm når du genom länken till höger.

Följ Utbildningsradions serie "301 Tage, Deutschland"

Elin Vorbrodt ville göra något mer av sina gymnasiestudier i tyska och bestämde sig för att plugga ett år i Tyskland. I sju program följer Utbildningsradions hennes vardag på skolan i den lilla staden Riesa i närheten av Dresden, och hemma hos hennes nya tyska familj i byn Blosswitz. Elin berättar i en radiodagbok om familj, skola, kompisar, den tyska maten och mycket mer. Dessutom möter hon de tyska ungdomarna Marit och Linnéa som lär ut bra tyska slangord.